Özürlülerin "Gündelik Hayatı Engellerle Engelli Hale Getiriliyor"
Misyonunu “Biz insan taşıyoruz” cümlesiyle özetleyen İETT, dünyada yüz yaşını aşmış ender kurumlardan biridir. Kökleri 1869 yılında kurulan "Dersaadet Tramvay Şirketi"’ne dayanan bu asırlık çınar,
Raylı sistem yatırımlarının yüksek maliyetli olması, Yapımının uzun süre gerektirmesi ve özellikle eğimli güzergâhlarda işletime uygun olmaması nedeniyle raylı sisteme alternatif olarak geliştirilen İETT Metrobus sistemi ilk olarak Topkapı-Avcılar hattında hizmete başladı. Yapımına 2007 yılı başında başlanan 18,3 kilometrelik hat, sekiz ay gibi kısa sürede tamamlanarak 17 Eylül 2007’de açıldı. Daha önce 67 dakikada alınan Topkapı-Avcılar arasını sadece 22 dakikaya indiren Metrobus sistemi; Avrupa yakasında Beylik düzü’ne kadar uzatılacak. Beylik düzü-Söğütlüleşme arasındaki 50 kilometrelik mesafeyi 80 dakikaya indirecek projenin Zincirlikuyu ayağı 8 Eylül 2008 Pazartesi günü yeni eğitim öğretim yılı başında hizmete alındı. Hattın 77 gün gibi kısa sürede tamamlanmasıyla durak sayısı 25'e yükseldi. Metrobus hattının üçüncü etabı olan Söğütlüleşme hattı 3 Mart 2009 günü Başbakan Recep Tayyib Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alınarak İstanbul'un iki yakası en kısa yoldan birbirine bağlandı.
Avcılar - Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı
İstasyon sayısı: 30Sefer aralığı ortalama 36 saniye
İstasyonlar:
Avcılar (İÜ Kampüsü)Denizköşkler (Gümüşpala Mah.)İETT Kampı- KüçükçekmeceCennet Mah.-Yeşilova (Florya)SefaköyYenibosna (Kuleli)Şirinevler- İncirli (Ömür)Zeytinburnu MetroMerterCevizlibağTopkapıMaltepeAdnan Menderes BulvarıEdirnekapı-AyvansarayHalıcıoğlu-OkmeydanPerpaSSK Okmeydanı HastahanesiÇağlayanMecidiyeköyZincirlikuyu
Boğaz KöprüsüBurhaniye MahallesiAltunizadeAcıbademUzunçayırHasanpaşaSöğütlüçeşme
Avcılar - Söğütlüleşme arasında hizmete giren şimdilik aktarmalı olarak seyahat edebildiğimiz hatta saatte tek yönde yaklaşık 45 bin yolcu taşıyan İ Metrobus İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlattı. Birçok İstanbullu aracını evinde bırakarak metrobüsü tercih etmeye başladı. Ancak Metrobus duraklarının bir eksik yönleri var. Metrobus araçları ve duraklar engeliler için uygun olsa da üst geçitler engeliler için uygun değildir.
Metrobus Avrupa ve Asya yönündeki trafiği önemli ölçüde rahatlatığını söylemekle birlikte bu hat üzerinde bulunan toplam 30 durak adeta özürlülere kapalı Topkapı, Zeytin burnu, İncirli Ömür, Yeni Bosna ve cennet mahalsi gibi sadece 5 durakta özürlü rampası olması düşündürücüdür Yaptığımız araştırmada Edirne kapı şehitlik durağında Özürlü asansörü yapılmış ancak çalışmıyor aynı
durakta bulunan bir görevli ile konuştuğumuzda ise asansörün motorunun yandığını yakında değiştirileceğini bilgisini verdi,.
Asya yakasında hastanelerin yoğun ve birbirilerine yakın olduğu Mecidiye köy, Çağlayan, SSK hastanesi, Perpa ve Okmeydanı duraklarında ne asansör nede özürlü rampası mevcut.
Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre toplam nüfusun içerisinde engellilerin oranının yüzde 12,29 olduğu yani her sekiz kişiden birinin özürlü olduğu ülkemizde "Adeta özürlüleri, yarattığımız engellerle engelli haline getirildiğini görüyoruz. “
Yakın zamanda yapılan ve hizmete açılan Metrobus çeşitli kesimler tarafından eleştirilere mahruz kalınmasına rağmen Metrobus durakları na ulaşımı sağlayan üst geçitler de engellilerin unutulduğunu görüyoruz da görüyoruz büyük şehirlerin cadde ve sokaklarında, parklarda, sinemalarda, lokantalarda ve benzeri kamusal alanlara bakıldığında engellileri neredeyse yok sayılmakta.
Belediye başkanlarımızın sayıları ile çok övündükleri ve asansörleri olmayan üst geçitler sadece engellilerin değil, yaşlıların, hamilelerin, romatizma hastalığı olanların, yüksekten korkanların, bebek arabası ile sokağa çıkan annelerin korkulu rüyasıdır. "
Gene yaptığımız araştırmaya göre Avcılar son durakta ise duraklara çıkış ve inişler için eğrelti bir şekilde de olsa rampaların olduğu ancak bu duraklara inmek için üst geçitte ne bir asansör nede bir tekerlekli sandalye rampası mevcut değildir.”
Avcılar İstanbul Üniversitesi kampusü olduğu bir yerde engelli öğrencilere geçit yok.”
Üçbin yıllık geçmişiyle tarihin en görkemli imparatorluklarına başkentlik yapmış bir şehir olarak bütün heybetiyle karşımızda duran İstanbul’ gibi bütün dünyanın gözü üzerinde olan şehrimize doğrusu bu durumu yakıştıramadık.
İstanbulda ulaşımdan sorumlu yetkililerin gazetelere ve internetteki açıklamalarına göre bu sorunun giderileceği engelli vatandaşlarımız için bazı istasyonlara asansörlerin ve asansör dışında üst geçitlere tekerlekli sandalye platformu kurulacağı ayrıca Metrobüs üst geçitlerinde bir diğer yenlikse yürüyen merdivenler. Bazı duraklarda yüksek merdivenler özellikle yaşlılarda sıkıntılara neden oluyordu.Bu duraklarda artık yürüyen merdivenlerle ulaşım sağlanacak. Açıklamaları sevindiricidir…
Lütfen o masum pırıl pırıl, sevgi dolu insanları engelli, özürlü gibi kelimelerle bu kadar hafife almayalım... O insanları hafife almaya devam ettiğimiz süre ve onlarla kendimizi farklı kefelere koyduğumuzda temiz kalpli pırıl pırıl insanlarla normaliz diye geçinen bizler sadece kendi çıkarlarını ve menfaatlerini düşünen, teknoloji esiri olmuş bizler mi engelli düşünmek gerek... Kim engelli kim normal?
Haber : Seyfettin AKBAŞ
-- Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Engelli ve otis asansörler.
YanıtlaSil